Složení rohlíků a veganství: co by měli vegani vědět o pečivu, dochucovadlech a náhradách

Většina lidí si pod slovem „vegan“ představí člověka, který nejí maso a jakékoliv živočišné a mléčné výrobky. Většina těchto oblíbených nápojů při posezení s přáteli je pro vegany tabu.

Rohlíky a pečivo jako potenciální problém pro vegany

Rohlíky, chleba a jiné pečivo obsahují mléko, vejce a máslo. Kromě těchto přísad v nich najdeme ještě syrovátku a L-cystein (E920), který se vyrábí z prasečích štětin.

Náhražky mléčných výrobků a jejich vliv na veganství

Náhražky mléka a mléčných výrobků se sice tváří vegansky, nicméně někteří výrobci přidávají do sójových jogurtů, sýrů a mlék kasein, aby byly krémovější.

Cukr a čištění uhlím a jeho vliv na vegany

Bílý cukr se při výrobě rafinuje pomocí živočišného uhlí. Díky tomu získá svoji zářivě bílou podobu. Hnědý cukr vás ale nezachrání, do něj se pouze po stejném procesu přidává melasa.

Ovocné džusy a vitamíny

Vegani musí být při nakupování potravin neustále ve střehu. I když se džus tváří, že je vyroben pouze z daného ovoce, najdete v něm i další přísady. Jednou z těchto látek je i vitamín D3, u kterého se při výrobě používá lanolin, což je voskovitý tuk pocházející z ovčí vlny.

Znepokojivé souvislosti: Instantní polévky a rakovina

Žvýkačky a jejich složení

Do žvýkaček se často přidává želatina a kyselina stearová, která se získává z tuků. Na trhu jsou však dostupné i žvýkačky, které jsou vhodné pro vegany.

Čokoláda a veganismus

Oblíbená sladkost má i své veganské varianty, nicméně do většiny čokolád se při výrobě přidává mléko nebo jiné mléčné produkty.

Worcesterova omáčka a miso polévka

V klasickém receptu Worcesterové omáčky najdete části ančoviček. Hlavními přísadami polévky miso jsou zelenina, mořské řasy a obilná pasta miso.

Proteiny a veganství

Pokud potřebujete doplňovat proteiny a zároveň dodržujete veganskú stravu, dejte pozor při výběru produktů a hledejte logo vegan. Většina proteinových nápojů je založená na mléčném proteinu a obsahuje syrovátku.

Praktické poznámky k pečivu a chlebům na trhu

Před nákupem pečiva si ověřte složení: některé rohlíky mohou obsahovat mléko, vejce, máslo, syrovátku či L-cystein. Při pochybnostech se obraťte na výrobce kvůli jasnému informování o použitých surovinách.

Může křesťan jíst vepřové?

Praktické tipy pro vegany při pečení a výběru rohlíků

Přehled nutričního kontextu a megatrendy

KategorieRuce x VeganstvíPoznámky
RohlíkyMohou obsahovat mléko, vejce, syrovátku, L-cysteinArchivováno v trhovo dostupných produktech
Náhražky mléčných výrobkůČasto obsahují kaseinHledat čisté veganské varianty
CukrBílý cukr rafinován živočišným uhlímHnědý cukr obsahuje melasu
Ovocné džusyObsah vitamínu D3 z lanolinuČasto skrytá přísada
ŽvýkačkyČasto želatinaExistují veganské alternativy

suroviny pro veganské saláty

tags: #složení #rohlíků #a #veganství